четвер, 27 лютого 2014 р.

З метою  ознайомлення  дітей з традиціями святкування української масляної, прищеплення  інтересу до народної творчості, виховування  доброти, поваги до звичаїв та традицій українського народу в районній бібліотеці  для дітей проведено народознавчу годину  «Масляна без млинців, що весна без сонця» для учнів 4 –а класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.. (класовод Краснобока К.І.). Бібліотекар Юшко Т.А.  розповіла дітям  про те , що тиждень перед Великоднім постом називається Масляна. Масляна — це одне з найулюбленіших свят Київської Русі. Його здавна відзначали наприкінці лютого, коли «весна з зимою зустрічалися».  Людям дуже хотілося скоріше провести зиму й зустріти довгоочікувану весну. Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду -ласкаві весняні дні, люди насамперед дякували за тепло сонцеві, славили його, пекли млинці — круглі, рум'яні, червонуваті (якщо були зроблені з житнього борошна), які дуже нагадували сонячний диск.
Настя Будяк, Поліна Бойко  виконували роль зими та весни під час проводів Зими та зустрічі Весни. Назар Дзебко,  Даша Незвинська, Аліна Король   гарно декламували  вірші про зиму та весну. Учні брали участь у конкурсах  «Весняні прислівя та прикмети», «Відгадай».
Бібліотекар Дюкова Н.К. зробила презентацію книжкової виставки «Радісне свято- Масляна», і  на закінчення  запросила дітей скуштувати  млинців, які напекли бібліотекарі:
Покотилася Масляна,  добра красуня,
До майбутнього року, до Сирного тижня.
А ми тут залишилися, удосталь награлися,
       За столи тепер сідайте і млинцями пригощайтесь.





Немає коментарів:

Дописати коментар