вівторок, 29 березня 2016 р.

Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає
 Всеукраїнський тиждень дитячого читання — традиційне щорічне свято у Устинівській районній бібліотеці для дітей  , коли з’являється чудова нагода для популяризації серед дітей читання, книги і, власне, бібліотеки – як скарбниці знань У наш перенасичений інформацією час воно набуває особливого значення: допомагає дітям відчути радість спілкування з книгою, нагадує дорослим про значення друкованого слова у дитинстві, привертає увагу суспільства до проблем дитячого читання. Під час конкурсу «Найкращий читач району» відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання-2016. Приємно відзначити, що привітати діток завітали завідувач сектору комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності РДА Карпяк Любов Іванівна  і  голова Устинівської районної державної адміністрацїі О.І.Анісімова-Шило, яка подякувала дітям за любов до читання та побажала  щоб  книги стали   друзями не тільки під час навчання , а й на все життя .  Дружба з книгою — це щоденне свято, бо саме вона, наша мудра порадниця, веде нас у дивовижний і чудовий світ. Для своїх користувачів, палких прихильників книги і читання, працівники книгозбірні підготували і провели   свято  «Хай завжди буде книга»    з справжніми казковими героями для   учнів 2-А класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.(класовод Краснобока К.І.). Розпочали  свято казкові феї:  Фея Мудрості ( Дарина Олексюк)   та Фея Знань ( Анастасія Фесенко). Вони і  запросили здійснити гру-подорож у світ казки, як народної так і літературної  разом з казковими героями: Попелюшкою (роль виконувала  Влада Сакаль),Незнайком ( Євгеній    Гузема ),Баба Яга (Костянтин Костенко),    Пеппі  довгапанчоха  (Вероніка Горбенко) . Улюблені казкові герої   захопили дітей різноманітними конкурсами «Чи знаєш ти казки?»,  «Казковий маскарад», «Книга - морська глибина"» та «Казкові мандрівки» , вікторинами   «Дивосвіт скарбів книжкових» « Мої улюблені казки», "Книга – твій друг, "Літературні грінки" під час цієї вікторини   діти з'єднували  правильно автора, його назву твору і героя . Діти жваво відповідали на запитання  розминок  ″ Відгадай загадку ″ , ″ Додай кінцівку прислів»я ″.А щоб діти більше зрозуміли про  значимість книги в житті людини та її нелегкий шлях від автора до читача, їм було запропоновано до уваги відео перегляд  «Як твориться книга»  .Свято пройшло весело і цікаво і закінчилося словами бібліотекаря : «  Пам'ятайте, діти, що книга — наш друг і порадник. Тож ставтеся до неї з повагою, шаною і любов'ю — і вона віддасть вам усі ті знання, які люди накопичували протягом тисячоліть». 
День нових книг «Знайомтесь – ми новенькі» проведений в бібліотеці  зацікавив юних користувачів . Напередодні  бібліотека отримала гарний подарунок від видавництва "Фонтан книжок" - 5 книг Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця». Повість – один із переможців конкурсу «Напишіть про мене книжку!», метою якого було знайти твори, у героях яких сучасні українські молодші підлітки могли б «упізнати себе». А профільний інтернет-портал дитячої літератури «БараБука» назвав авторку повісті Оксану Лущевську «дитячим прозаїком року». Повість вийшла в резонансній серії «Книжка про мене», покликаній зацікавити актуальним читанням дітей 10-14 років. Цього дня велика кількість дітей з великим задоволенням взяли додому почитати  нову сучасну українську книгу. 
Під час літературно-мистецького  свята «Всі разом – до Читай-міста» учням 2-Б класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.. (класовод Черниш Т.Г.)  методист ЦРБ  Бірка Ю.М.  за допомогою історичних фактів розкрила роль та значення книги у житті людини, закликала  дітей користуватися книгами для збагачення своїх знань. Під час свята учні довідалися про історію свята "Книжкові іменини", переглянули слайд - подорож "Чудо на ім'я Книга", познайомилися з книжками-ювілярами та книгами-"рекордсменами". З неприхованим інтересом слухали школярі про те, що найменшою за розміром книгою у світі є "Кобзар" Т.Г. Шевченка, який товщиною усього 0,6 мм. Зшитий він павутинкою, а обкладинку виготовлено з пелюстки безсмертника. Найбільша ж книга вийшла у 1832 році в Лондоні,  її висота—5,7 м, а ширина—2,7. Наприкінці свята ознайомила школярів з серією нових книг та запросила учнів у гості до бібліотеки.
На протязі Тижня  з  читачами проведено  казковий калейдоскоп «Казко, казко, ти з’явись! Казко, казко, розв’яжись» , літературне турне «Книги любимо читати і героїв пізнавати». Під час пізнавальної  екскурсії «Подорож до країни Читалії»   юні  користувачі  мандрували Книжковим містом немов чарівним  казковим світом  і  дізналися, що в бібліотеці  вони зможуть взяти та почитати цікаву книгу, журнал, познайомитися з новинками літератури. Взяти участь у заходах та конкурсах, поспілкуватися з друзями в мережі Інтернет, і просто приємно провести час з прихильниками читання.
Герої наших улюблених книжок завжди поруч з нами. Вони дуже різні: розумні, хоробрі,витривалі,чесні, хитрі, енергійні… І вже від наших уподобань і смаку залежить, хто нам ближчий, на кого хотілося  бути схожим, з ким цікаво, а з ким можна посперечатись, а відповіді на ці питання юні книголюби знайшли на виставках  “Подорож книжковими морями”, «Книга –найцінніший скарб» .Всеукраїнський тиждень дитячого читання закінчився, але не закінчилося спілкування дітей з книжкою. Гостинно запрошуємо до бібліотеки, щоб поринути в цікавий світ дитячої книги: світ чудових казок, чарівний світ природи, перенестися в минулі віки та зазирнути у майбутнє. На Вас чекає вірний друг – Книга!






Немає коментарів:

Дописати коментар