четвер, 10 березня 2016 р.

Т.Г. Шевченко – великий син українського народу
В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляємо, пам’ятаємо й шануємо. У перші березневі дні ми знову згадуємо великого українського генія – Тараса Шевченка. Безсмертне ім’я великого українського поета і художника Т. Г. Шевченка відоме скрізь як ім’я людини, що віддала своє життя боротьбі за свободу українського народу.  З нагоди 202-річниці Т.Г.Шевченка    в Устинівській  районній  бібліотеці для дітей відбулося літературно –музичне свято   «  Стежками Тарасового слова» присвячене життєвому, творчому шляху поета. На захід  до бібліотеки завітали учні  3-А класу  Устинівської  ЗШ І-ІІІ ступенів. З вступним словом до дітей звернулася  класний  керівник  Борка  О.В. ,яка зазначила що ми ,українці, пишаємося  – Тарасом Шевченком. Він для нашого народу – явище унікальне, неординарне. Тому все, що з ним пов’язане, дороге нам і рідне.
Шевченкове слово в віках не старіє… Ми Шевченка славить будем і ніколи не забудем.
Бібліотекар Вілкул І. В.  розповіла дітям про  життєвий шлях великого Кобзаря, про його невмирущу славу  . Життя нашого генія таке дивне, що слухаючи про нього, можна було б сказати, що це якась легенда, коли б усе те не було правдою. Діти разом з бібліотекарем мандрували сторінками життя та творчості поета, активно відповідали на запитання літературної вікторини  «Чи знаємо  ми Тараса Шевченка» . Юні читачі переглянули   сценку «Дитинство Тараса» . Роль  Тарасика виконував   Салтан Максим, методист ЦРБ Бірка Ю. артистично виконала роль мами. Відбулася інсценізація «Малий Тарас і Оксаночка»  (роль Оксани  виконувала Ігнатенко Аня).  Про знедолене дитинство,  про незрівняну красу природи рідної України у виконанні  юних декламаторів: Тупас Аліни, Личман Назара, Орешечко Насті, Соловеєнко Вікторії, Камяної  Насті, Беренді  Віталія, Орешечко Маргарити, Пінчук Юлії, Пінчук Руслана, Петренко Лілії, Нетис Єлизавети, Грабового  Олександра  звучала поезія Т.Шевченка  . Багато віршів Т. Г. Шевченка покладено на музику. Це: «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Тече вода з-під явора», «Зоре моя вечірняя», «Садок вишневий коло хати», «Якби мені черевики», «Сонце заходить»  і діти за допомогою комп’ютерної презентації мали можливість прослухати пісні у виконанні українських виконавців. Тарас Шевченко — геній планетарного масштабу. Його праці перекладені на більшість мов світу. У багатьох державах за межами України встановлено пам’ятники Шевченка. На честь поета названі парки, виші, бульвари, театри і вулиці. Дітям цікаво було переглянути  відео- презентацію «Вінок Кобзареві: пам»ятники Тарасу Шевченку».
 Маленьким користувачам було цікаво переглянути різні видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, які були представлені на книжковій виставці  «Тарасові твори – сяють як зорі». На виставці підібрані  найкращі  нові видання творів Т.Г. Шевченка, його сучасників, відомих літературознавців та критиків, у яких відображається життєвий та творчий шлях поета, розкривається значення його в історії української літератури, зв’язок творчості Кобзаря з нашою сучасністю.  Звернута  особлива увага  на таке   видання як “Кобзар”.  Ця поезія йде до серця, її співають, втілюють в живописі і скульптурі, відтворюють на екрані і на сцені та, насамперед, його читають. Тільки в Україні “Кобзар” виходив 110 разів тиражем 5 млн. екземплярів. Т.Г.Шевченко – славний син українського народу, його слово і сьогодні живе між нами. Шевченко – це наша душа, наша мудрість, це наша сила. Свято відбулося, а Шевченкове слово дійсно залишилось у серці кожної дитини!

 



Немає коментарів:

Дописати коментар