вівторок, 29 березня 2016 р.

Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає
 Всеукраїнський тиждень дитячого читання — традиційне щорічне свято у Устинівській районній бібліотеці для дітей  , коли з’являється чудова нагода для популяризації серед дітей читання, книги і, власне, бібліотеки – як скарбниці знань У наш перенасичений інформацією час воно набуває особливого значення: допомагає дітям відчути радість спілкування з книгою, нагадує дорослим про значення друкованого слова у дитинстві, привертає увагу суспільства до проблем дитячого читання. Під час конкурсу «Найкращий читач району» відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання-2016. Приємно відзначити, що привітати діток завітали завідувач сектору комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності РДА Карпяк Любов Іванівна  і  голова Устинівської районної державної адміністрацїі О.І.Анісімова-Шило, яка подякувала дітям за любов до читання та побажала  щоб  книги стали   друзями не тільки під час навчання , а й на все життя .  Дружба з книгою — це щоденне свято, бо саме вона, наша мудра порадниця, веде нас у дивовижний і чудовий світ. Для своїх користувачів, палких прихильників книги і читання, працівники книгозбірні підготували і провели   свято  «Хай завжди буде книга»    з справжніми казковими героями для   учнів 2-А класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.(класовод Краснобока К.І.). Розпочали  свято казкові феї:  Фея Мудрості ( Дарина Олексюк)   та Фея Знань ( Анастасія Фесенко). Вони і  запросили здійснити гру-подорож у світ казки, як народної так і літературної  разом з казковими героями: Попелюшкою (роль виконувала  Влада Сакаль),Незнайком ( Євгеній    Гузема ),Баба Яга (Костянтин Костенко),    Пеппі  довгапанчоха  (Вероніка Горбенко) . Улюблені казкові герої   захопили дітей різноманітними конкурсами «Чи знаєш ти казки?»,  «Казковий маскарад», «Книга - морська глибина"» та «Казкові мандрівки» , вікторинами   «Дивосвіт скарбів книжкових» « Мої улюблені казки», "Книга – твій друг, "Літературні грінки" під час цієї вікторини   діти з'єднували  правильно автора, його назву твору і героя . Діти жваво відповідали на запитання  розминок  ″ Відгадай загадку ″ , ″ Додай кінцівку прислів»я ″.А щоб діти більше зрозуміли про  значимість книги в житті людини та її нелегкий шлях від автора до читача, їм було запропоновано до уваги відео перегляд  «Як твориться книга»  .Свято пройшло весело і цікаво і закінчилося словами бібліотекаря : «  Пам'ятайте, діти, що книга — наш друг і порадник. Тож ставтеся до неї з повагою, шаною і любов'ю — і вона віддасть вам усі ті знання, які люди накопичували протягом тисячоліть». 
День нових книг «Знайомтесь – ми новенькі» проведений в бібліотеці  зацікавив юних користувачів . Напередодні  бібліотека отримала гарний подарунок від видавництва "Фонтан книжок" - 5 книг Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця». Повість – один із переможців конкурсу «Напишіть про мене книжку!», метою якого було знайти твори, у героях яких сучасні українські молодші підлітки могли б «упізнати себе». А профільний інтернет-портал дитячої літератури «БараБука» назвав авторку повісті Оксану Лущевську «дитячим прозаїком року». Повість вийшла в резонансній серії «Книжка про мене», покликаній зацікавити актуальним читанням дітей 10-14 років. Цього дня велика кількість дітей з великим задоволенням взяли додому почитати  нову сучасну українську книгу. 
Під час літературно-мистецького  свята «Всі разом – до Читай-міста» учням 2-Б класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.. (класовод Черниш Т.Г.)  методист ЦРБ  Бірка Ю.М.  за допомогою історичних фактів розкрила роль та значення книги у житті людини, закликала  дітей користуватися книгами для збагачення своїх знань. Під час свята учні довідалися про історію свята "Книжкові іменини", переглянули слайд - подорож "Чудо на ім'я Книга", познайомилися з книжками-ювілярами та книгами-"рекордсменами". З неприхованим інтересом слухали школярі про те, що найменшою за розміром книгою у світі є "Кобзар" Т.Г. Шевченка, який товщиною усього 0,6 мм. Зшитий він павутинкою, а обкладинку виготовлено з пелюстки безсмертника. Найбільша ж книга вийшла у 1832 році в Лондоні,  її висота—5,7 м, а ширина—2,7. Наприкінці свята ознайомила школярів з серією нових книг та запросила учнів у гості до бібліотеки.
На протязі Тижня  з  читачами проведено  казковий калейдоскоп «Казко, казко, ти з’явись! Казко, казко, розв’яжись» , літературне турне «Книги любимо читати і героїв пізнавати». Під час пізнавальної  екскурсії «Подорож до країни Читалії»   юні  користувачі  мандрували Книжковим містом немов чарівним  казковим світом  і  дізналися, що в бібліотеці  вони зможуть взяти та почитати цікаву книгу, журнал, познайомитися з новинками літератури. Взяти участь у заходах та конкурсах, поспілкуватися з друзями в мережі Інтернет, і просто приємно провести час з прихильниками читання.
Герої наших улюблених книжок завжди поруч з нами. Вони дуже різні: розумні, хоробрі,витривалі,чесні, хитрі, енергійні… І вже від наших уподобань і смаку залежить, хто нам ближчий, на кого хотілося  бути схожим, з ким цікаво, а з ким можна посперечатись, а відповіді на ці питання юні книголюби знайшли на виставках  “Подорож книжковими морями”, «Книга –найцінніший скарб» .Всеукраїнський тиждень дитячого читання закінчився, але не закінчилося спілкування дітей з книжкою. Гостинно запрошуємо до бібліотеки, щоб поринути в цікавий світ дитячої книги: світ чудових казок, чарівний світ природи, перенестися в минулі віки та зазирнути у майбутнє. На Вас чекає вірний друг – Книга!






четвер, 24 березня 2016 р.

Устинівська районна бібліотека для дітей отримала гарний подарунок від видавництва "Фонтан книжок" - 5 книг Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця». Книжка – супер!Це зворушлива історія про перше кохання, про біль утрати рідної людини, про становлення юної особистості. Повість – один із переможців конкурсу «Напишіть про мене книжку!», метою якого було знайти твори, у героях яких сучасні українські молодші підлітки могли б «упізнати себе». А профільний інтернет-портал дитячої літератури «БараБука» назвав авторку повісті Оксану Лущевську «дитячим прозаїком року». Повість вийшла в резонансній серії «Книжка про мене», покликаній зацікавити актуальним читанням дітей 10-14 років. Дуже сподобалася книга читачам бібліотеки і після  презентації одразу захотіли книгу прочитати .

вівторок, 22 березня 2016 р.

З метою заохочення та залучення дітей до систематичного читання  художньої літератури  вже стало доброю традицією проводити конкурс  дитячого читання «Книгоманія» в стінах районної бібліотеки для дітей. Цей рік не став винятком. 21 березня під час тижня дитячого читання читальна зала бібліотеки  зустрічала 20  учасників –книгоманів   ерудованих, кмітливих, спритних та інтелектуальних  учнів 6-7 класів  , які перемогли в першому етапі конкурсу, що проходив у бібліотеках   району , для участі у ІІ етапі конкурсу  дитячого читання «Книгоманія. На  заході були  присутні голова Устинівської районної державної адміністрації  Ольга Іванівна Анісімова –Шило,начальник відділу культури,туризму та культурної спадщини Наталя Миколаївна Орбан,  завідувач сектору комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності РДА Карпяк Любов Іванівна.
Так,спершу кожен учасник представив себе, розказавши про свої захоплення і вкотре довели, що книга – це найкращий спосіб розвитку особистості, вона – найкоротший шлях до істини.  Звичайно, головним захопленням всі визнали літературу і розказали про свої улюблені літературні жанри. Учасники конкурсу  проявили свою креативність і творчий підхід, прорекламувавши улюблену книгу. .За звання кращого читача боролись найерудованіші, найзавзятіші, самі начитані діти району. На учасників конкурсу чекали  завдання. Домашнім завданням для конкурсантів було підготувати стислу рекламу найулюбленішої книги. Визначити рівень знань з літератури допомогли наступні  конкурси:"Чи уважний я читач", "Літературні грінки" , «Впізнай книгу»,. Діти охоче презентували свої улюблені книжки. Щиро та довірливо відкривали свої думки з приводу прочитанного,    різних за жанром книжок  змінювались одна за одною: літературна казка, історико-пригодницькі твори, фентезі, пригодницько-детективні оповідання.
Переможцями конкурсу « Найкращий читач району - 2016»  стали : серед   учнів   6-х класів:   Новікова Софія   , серед   7-х класів:  Обач Аня . Переможці нагороджені грамотами і призами від районної бібліотеки для дітей, а  також можливість приймати участь в обласному конкурсі, який відбудеться в обласній бібліотеці для дітей ім..Т.Г.Шевченка .








четвер, 10 березня 2016 р.

Т.Г. Шевченко – великий син українського народу
В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляємо, пам’ятаємо й шануємо. У перші березневі дні ми знову згадуємо великого українського генія – Тараса Шевченка. Безсмертне ім’я великого українського поета і художника Т. Г. Шевченка відоме скрізь як ім’я людини, що віддала своє життя боротьбі за свободу українського народу.  З нагоди 202-річниці Т.Г.Шевченка    в Устинівській  районній  бібліотеці для дітей відбулося літературно –музичне свято   «  Стежками Тарасового слова» присвячене життєвому, творчому шляху поета. На захід  до бібліотеки завітали учні  3-А класу  Устинівської  ЗШ І-ІІІ ступенів. З вступним словом до дітей звернулася  класний  керівник  Борка  О.В. ,яка зазначила що ми ,українці, пишаємося  – Тарасом Шевченком. Він для нашого народу – явище унікальне, неординарне. Тому все, що з ним пов’язане, дороге нам і рідне.
Шевченкове слово в віках не старіє… Ми Шевченка славить будем і ніколи не забудем.
Бібліотекар Вілкул І. В.  розповіла дітям про  життєвий шлях великого Кобзаря, про його невмирущу славу  . Життя нашого генія таке дивне, що слухаючи про нього, можна було б сказати, що це якась легенда, коли б усе те не було правдою. Діти разом з бібліотекарем мандрували сторінками життя та творчості поета, активно відповідали на запитання літературної вікторини  «Чи знаємо  ми Тараса Шевченка» . Юні читачі переглянули   сценку «Дитинство Тараса» . Роль  Тарасика виконував   Салтан Максим, методист ЦРБ Бірка Ю. артистично виконала роль мами. Відбулася інсценізація «Малий Тарас і Оксаночка»  (роль Оксани  виконувала Ігнатенко Аня).  Про знедолене дитинство,  про незрівняну красу природи рідної України у виконанні  юних декламаторів: Тупас Аліни, Личман Назара, Орешечко Насті, Соловеєнко Вікторії, Камяної  Насті, Беренді  Віталія, Орешечко Маргарити, Пінчук Юлії, Пінчук Руслана, Петренко Лілії, Нетис Єлизавети, Грабового  Олександра  звучала поезія Т.Шевченка  . Багато віршів Т. Г. Шевченка покладено на музику. Це: «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Тече вода з-під явора», «Зоре моя вечірняя», «Садок вишневий коло хати», «Якби мені черевики», «Сонце заходить»  і діти за допомогою комп’ютерної презентації мали можливість прослухати пісні у виконанні українських виконавців. Тарас Шевченко — геній планетарного масштабу. Його праці перекладені на більшість мов світу. У багатьох державах за межами України встановлено пам’ятники Шевченка. На честь поета названі парки, виші, бульвари, театри і вулиці. Дітям цікаво було переглянути  відео- презентацію «Вінок Кобзареві: пам»ятники Тарасу Шевченку».
 Маленьким користувачам було цікаво переглянути різні видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, які були представлені на книжковій виставці  «Тарасові твори – сяють як зорі». На виставці підібрані  найкращі  нові видання творів Т.Г. Шевченка, його сучасників, відомих літературознавців та критиків, у яких відображається життєвий та творчий шлях поета, розкривається значення його в історії української літератури, зв’язок творчості Кобзаря з нашою сучасністю.  Звернута  особлива увага  на таке   видання як “Кобзар”.  Ця поезія йде до серця, її співають, втілюють в живописі і скульптурі, відтворюють на екрані і на сцені та, насамперед, його читають. Тільки в Україні “Кобзар” виходив 110 разів тиражем 5 млн. екземплярів. Т.Г.Шевченко – славний син українського народу, його слово і сьогодні живе між нами. Шевченко – це наша душа, наша мудрість, це наша сила. Свято відбулося, а Шевченкове слово дійсно залишилось у серці кожної дитини!

 



середу, 2 березня 2016 р.

8 березня - справжнє свято весни! Море квітів, привітань та подарунків у перші дні весни додають нам радісних миттєвостей і гарного настрою, якого ніколи не буває занадто багато. Отримувати подарунки шалено приємно. Але ще приємніше їх дарувати. Не тільки дорослим, але і дітям  особливо  хочеться порадувати улюблену матусю чи бабусю в святковий день, пофарбувавши його соковитими фарбами радості та душевного тепла. Тому  на передодні  Міжнародного жіночого свята   Устинівська районна бібліотека для дітей   організувала та провела   майстер клас  по виготовленню листівки до 8 Березня  для учнів 2 класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.


. Бібліотекар  Вілкул І.В.  і  методист ЦРБ Бірка  Ю. запропонували дітям  власноруч  зробити подарунок на свято своїм мамам, бабусям, сестрам . Вони створювали різні гарні відкритки використовуючи техніку квілінгу та квіти з паперу .Творча атмосфера цілком поглинула  юних  творців ,вони з задоволенням вирізали з паперу ,клеїли,їм дуже хотілось зробити приємне своїм рідним,адже немає нічого більш кращого  для матусі чи бабусі, як виріб, в який її дитина вклала частинку свого тепла. Усі діти були задоволені проведеним часом на майстер-класі. Подарунки  які вони створили принесли їм задоволення, а тим кому подарунки адресовані принесуть багато позитивних емоцій.