середу, 15 квітня 2015 р.

Всеукраїнський Тиждень дитячого читання проводився з метою розвитку читацької культури і компетентності читачів, формування культури роботи з книгою засобами залучення учнів до читання художньої, науково-пізнавальної, довідкової літератури, періодичних видань.
Всеукраїнський тиждень дитячого читання  розпочався  з літературного свято «Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає».
Під час заходу юні читачі Устинівської ЗШ І-ІІ ст.. взяли участь в інтерактивних іграх та конкурсах , відповідали на цікаві запитання , зазирнули в історію створення книги та подорожували зупинками: «Літературна», «Поетична», «Загадкова», де згадали творчість письменників та закріпили свої набуті знання. Продовжували прислів’я, відгадували логічні загадки. Між конкурсами бібліотекар Подойма І.В. розповідала юним гостям захоплюючі факти про книгу, також присутні переглядали добірку слайдів на дану тематику.

 Презентація книжкової виставки  "Книжкова планета дитинства"; познайомила користувачів бібліотеки не тільки з сучасною рейтинговою літературою, але й з улюбленими книжками кількох поколінь. Діти мали змогу познайомитися з казочками, які полюбляють читати з маленьких років, з книгами для молодшого та середнього шкільного віку та з книгами, що читали батьки.


Кожна нова книга в бібліотеці - це подія, це завжди таємниця і знайомство, здатне принести ні з чим незрівнянне задоволення. Нова книга має неповторний запах, приємна на дотик, таємнича за змістом   Саме з цією метою в районній бібліотеці  для дітей пройшов День нової книги «Книги – розум, знання, успіх». Для користувачів бібліотеки були презентовані  книжкові виставки нових надходжень «Нові книги - нові від криття», «Нові книги - поспішіть познайомитись» в бібліотеці та книги, які бібліотекарі представили на дитячому майданчику.
 Наша бібліотека  гостинно відкриває двері для маленьких читачів. Дякуючи завідуючій дитсадком «Сонечко» та вихователям  цього садочка , вихованці стали частими гостями бібліотеки. Під час тижня дитячого читання маленьким глядачам як найкраще запам’яталась лялькова вистава «Звірята лікують книгу»  під керівництвом бібліотекаря районної бібліотеки для дітей Юшко Т.А. Казкові звірята –  Зайчик (Костенко Костянтин ), радили глядачам як правильно поводитись з книгою, а в цьому їм допомагав Лікар Айболить (Гузема Женя). Після всіх лікувальних процедур, Книга (Хохуля Саша) зглянулась над Хлопчиськом - Поганиськом (Круль Денис ) і погодилась й надалі навчати його,та нагадала всім діткам правила поводження з книгою. З трепетом і щирим хвилюванням усе пройшло на ура! А в дарунок звучали лише гучні оплески та сміх, вдячністю за хороший настрій були світлі посмішки на обличчях  маленьких глядачів.
У цей день усі бажаючі читачі ремонтували книги та журнали разом з казковими героями які найбільш цього потребували.
Бібліотекарі через лялькову виставу і її героїв старалися донести любов до книги. Бо книга і читання книги не тільки розвивають і вчать дитину, але будять у маленькій людині найрізноманітніші творчі здібності і розвивають творчу уяву і фантазію.    
    







Для відвідувачів бібліотеки молодшого шкільного віку була проведена  інтернет - вікторина "Із книжки в мультик". Діти розглядали книги:  М.Носова "Пригоди Незнайки та його друзів", Г. Андерсена "Гидке каченя", "Дикі лебеді", "Принцеса на горошині" А. Мілна "Вінні-пух і всі - всі - всі", зачитували уривки з цих казок, пригадали найсмішніші моменти, відповідали на запитання вікторини, а потім переглянули їх по відео.












Казки, як відомо, відіграють надзвичайну роль в житті дитини. Завдяки їм діти навчаються глибше розуміти навколишній світ і себе, пізнають власні можливості,  краще розуміють інших. Казки допомагають юним відчути і усвідомити себе як особистість, демонструють приклади того, що життя буде успішним, якщо людина не тікає від труднощів, а долає їх. Отже, казка не тільки чарівна, а ще й корисна. В нашій бібліотеці був проведений чарівний  казковий калейдоскоп «У світі казки чарівної». До дітей в гості завітали Незнайко та Вовчик та запросила маленьких ерудитів до участі у літературній вікторині “Казкознай”, грі ”Чарівні пелюстки квітки - семиквітки”,  розвагах ”Намалюй казкового героя” та “Маленькі лучники”. Діти залишились задоволені зустріччю. В читальній залі  вони переглянули  цікаві журнали







Бліц- турнір «В країну загадок підемо, дружно й весело час проведемо» зацікавив маленьких читачів . Щоб дізнатися і стати власником міні-іграшки, треба було відгадати весняні загадки. Бажаючі брали участь у конкурсі "Ці веселі загадки відгадаймо залюбки". з легкістю розгадували всі запропоновані загадки
 
Продемонстрували свої таланти та навчились робити незвичайні книжкові закладинки учні 3-го класу Устинівської ЗШ I-III на майстер-класі «Ексклюзивна закладка для книг».
 









Літературне асорті «Книжка в гості завітала» проведено з учнями 3-4 класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.. На святі діти багато дізнались цікавого і корисного, і зрозуміли яке важливе місце в вашому житті займає книга. Що книгу треба дуже берегти, шанувати. Не менш цікавою, кумедною та захоплюючою була гра, коли діти відгадували казку за ключовими предметами, що нагадували її назву. 

Значення книг у житті людини важко переоцінити. З дитячих років вони допомагають нам пізнавати світ, дають поради,  засмучують і розвеселяють. Люди, які багато читають, не тільки мають енциклопедичні знання, а й ніби проживають різні життя разом з героями улюблених книг. Протягом усього життя ми звертаємось до них.
В бібліотеці відбулася фотовиставка – екскурсія «Фото з улюбленою книгою», на якій наші читачі розповідали про свої улюблені книги, говорили що книги допомагають їм зрозуміти світ, що нас оточує, відкривали небачені обрії,  розкривали таємниці природи, життя. З радістю ділились своїми думками з приводу прочитаних останнім часом книг. У кожного з них є своя улюблена книга. І кожен із них має у серці куточок для свого книжкового героя, на якого намагається рівнятися у житті.
Закінчилася фотовиставка – екскурсія словами «Книжки збирають перлини людської мислі й передають їх нащадкам. Ми перетворимося у жменьку пороху, а книжки наче пам`ятники із заліза і каменю, зберігаються назавжди”.



 Заходи пройшли в атмосфері спілкування, пізнання, радісних посмішок. Читачі показали вміння, спритність і ерудованість у цікавих конкурсах, розвагах, а також проявили свої знання казок, їх героїв, розповідали про свої перші і улюблені книжечки. Наші діти мають жити у світі краси, гри, казки, музики, літератури, малюнка, фантазії, творчості. Учні-читачі завзято змагалися за звання кмітливих, розумних.

Тиждень дитячого читання залишається найпопулярнішим святом дітей, сприяє розширенню літературного кругозору учнів, об’єднанню дітей з різними інтересами, формуванню культури читання, адже книга творить Людину, допомагає у навчанні, пробуджує мрію, прикрашає наше життя і робить його змістовним.