четвер, 29 травня 2014 р.

Дитинство – пора надій і сподівань.


1 червня — це не лише початок літа. І не тільки перший день довгоочікуваних літніх канікул. Цього дня світ відзначає День захисту дітей, який вважається одним із найдавніших міжнародних свят. У далекому 1949 році Міжнародна жіноча організація прийняла рішення про відзначення у перший день літа Міжнародного дня захисту дітей. Якщо спочатку його святкували в усіх країнах, то сьогодні — в усіх кінцях світу.
Це свято як дітей, так і дорослих, адже воно покликане хоча б один раз на рік нагадувати всім людям, що дитинство слід охороняти і захищати. Адже діти — це майбутнє кожної держави. Дитинство – пора надій і сподівань ,
найкращий та безтурботний період життя людини, який, на жаль, буває тільки раз.
З нагоди Дня дитинства Устинівською районною бібліотекою для дітей проведено літературно-розважальне свято «Разом весело нам грати, все на світі пізнавати» з учнями 2 , 4-А,4-Б класів Устинівської ЗШ І-ІІІ ст..
Бібліотекарі Н.Дюкова, Т. Юшко ознайомили дітей з історією свята,їх  правами та обов’язками. Кожна дитина розуміє свої права по-різному. Для одного захист його прав і свобод — це боротьба за виживання, для іншого — захист від насильства у сім’ї, ще для когось — можливість висловити свою думку. Бібліотекарі нагадали дітям : « Не слід забувати, що наші права взаємопов’язані з обов’язками перед іншими людьми: батьками, які дали нам життя, вчителями, які навчають у школі, друзями, іншими людьми, нашою державою. Тобто діти мають не лише знати і вміти захищати свої права, але й дотримуватися виконання прав інших людей».
Учасників свята, таких гарних, життєрадісних, усміхнених  ,герої  мультфільма  «Кіт Леопольд»: мишки ( Нетис Дарина, Софія Криштоп) з котом  Леопольдом (Дзебко Назар)  запросили  провести цікаво та весело час і  разом з  бібліотекарями    підготували та провели  конкурси  «Весела нісенітниця», «Хто із казкових героїв зайвий?»,гру «Так чи ні» , інтелектуальну вікторину «Ерудит», літературне лото «Дім без книги – день без сонця», відгадували загадки та грали в ігри.
Про щасливе дитинство, про теплі сонячні промінчики звучали вірші у виконанні Даші Незвінської, Сусани Тиро, Анні Ігнатенко, Анні Тараненко.

На майданчику біля бібліотеки  для відтворення в малюнках своїх дитячих мрій,найактивніші учасники  взяли участь у  конкурсі дитячого малюнка «Намалюй літо, намалюй своє майбутнє». З великим захопленням за допомогою крейди вони малювали дружбу, літо, сонце і небо, всі свої мрії, багату дитячу фантазію.  Малюнки вийшли гарними, яскравими. Складно було організаторам визначити переможців-мрійників, бо всі – найкращі художники. 
Присутні мали можливість ознайомитися із викладкою літератури «Чудова країна  - Дитинство» , де були представлені нові цікаві книги.
Діти були і завжди залишаються найдорожчим скарбом, гордістю і надією держави. Ми хочемо, щоб наші діти були здоровими, щасливими і розумними, жили в мирі, радості й були впевнені у завтрашньому дні. Усім дітям бажаємо миру, добра, радості, здійснення мрій і, обов’язково, щасливого майбутнього!











четвер, 15 травня 2014 р.

                                     БІБЛІОТЕКА  І    ШЕВЧЕНКО

На виконання Плану департаменту культури,туризму та культурної спадщини Кіровоградської  облдержадміністрації Устинівська районна бібліотека для дітей долучилася до участі у Всеукраїнському  віртуальному фотоконкурсі «map-Ukraine Шевченкіана», ініційованого Національною бібліотекою України  для дітей і приуроченого до відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка. Фотоконкурс проходив у січні –лютому 2014 року.  На конкурс надійшло 600 світлин з усіх куточків України.Участь взяли  бібліотеки нашого району :Устинівська районна бібліотека для дітей, яка надіслала 4 світлини, Димитровська, Ганно-Требинівська, Олександрівська  сільські бібліотеки-філії надіслали по 1  світлині. Всі фото названих бібліотек були надіслані до Національної бібліотеки України для дітей, і набрали рекордну кількість голосів та стали переможцями І туру   фотоконкурсу «map-Ukraine Шевченкіана».

 У другому турі Всеукраїнського віртуального фотоконкурсу «map-Ukraine Шевченкіана» переможцем у номінації «Бібліотеки і Шевченко» стала світлина від Устинівської районної бібліотеки для дітей, яка зайняла І місце. Призове місце отримало фото   з маленьким читачем   бібліотеки   -  Анастасією  Дюковою ,  яка  дуже любить слухати вірші Т.Г.Шевченка. Устинівська районна бібліотека для дітей  за перемогу отримала сувенірний рюкзак з логотипом ювілею Т.Г. Шевченка , фірмову футболку від програми «Bibliomist» , флешку , комплект  книжок, диск з піснями на поезії Тараса Шевченка, диплом за перемогу, фотографію надруковану форматом А4,  (на фото).

Приємна новина для  всіх хто захоче познайомитися з світлинами: у №6 журналу «Однокласник» будуть розміщені чотири фотографії, які перемогли у номінаціях.
Районна бібліотека для дітей запрошує всіх до бібліотеки переглянути цікаві книги, які надійшли нам в подарунок:


1.Украина –Европа:Хронология Развития.- т.1.- К.:КВІЦ,2007.-560 с.
2.Украина –Европа:Хронология Развития.- т.2,т.3 - К.:КВІЦ,2007.-560 с.
3.Украина –Европа:Хронология Развития.- т.5.- К.:КВІЦ,2007.-560 с.
Ці науково-популярні видання висвітлюють в хронологічній послідовності історичний розвиток України і Європи з 1500 до 1800 рр.Цікаві факти, барвисті ілюстрації допоможуть вам дізнатися про історію України в контексті історії європейських країн.


4. Майданович Т.В. Калиновий птах: Поезії і пісні з нотами:Для дошкільнят і школярів ,для їх родин і вчителів.-К.:Криниця,2006.-168 с.
Твори, зібрані в цій книзі, стануть в пригоді і в родинах,і в навчальних закладах. Три розділи – наче три окремі книги для читачів різних поколінь – від наймолодших до найстарших,турботи і радощі яких щодня переплітаються.
Сергій Оксеник  Лісом,Небом,Водою.Книга 1,Лисий:Пригодницько-фантастичний роман.-К.:Коник,2004.-200 с.
   Книга про дванадцятилітнього хлопчика на плечі якого лягає тягар відповідальності за інших,сам вирішує ,що є добре і що є погано,кожен крок небезпечної мандрівки може виявитися останнім… Чи вдасться герою дійти до мети своєї подорожі? Це можна дізнатися прочитавши цю книгу.
Казки ,що виховують: Класика для дітей:Літературно-художнє видання з аудіо-додатком :Для дітей від 5 до 16 років, батьків та педагогів.-Соціальний проект Андрія Шипко, 2013.- 87 с.
  До збірки увійшли 10 найкращих авторських та народних казок з аудіо-додатком .Вони цікаві та пізнавальні для читання і прослуховування. Маючи глибокий філософський зміст,спонукають замислитися над цілісністю загальнолюдських чеснот і зробити вибір на їхню користь.
Бажаємо,щоб ця книга стала для читачів добрим другом та промінцем світла,віри,надії та любові!

Ці та інші цікаві книги  ми запрошуємо переглянути  в нашій районній бібліотеці для дітей.

А всім бібліотекарям ,учасникам конкурсу , які брали участь у І і ІІ турі, величезне спасибі за участь! За прекрасні світлини , за любов до рідного слова, до нашої культурної спадщини! За патріотизм і віру у світле майбутнє України! 








середу, 7 травня 2014 р.

Будь  славен, День святої Перемоги!



 Щороку на початку травня ми відзначаємо День Перемоги.  Перемога! Тече ріка часу… Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю історію війні 1941-1945 років. Рідіють ряди ветеранів, але не зникає з пам’яті людської, не йде у забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога над коричневою чумою. Можна по-різному ставитися до подій Великої Вітчизняної війни, по-різному її називати, але хіба можна забути про тих воїнів, хто віддав своє  життя  заради щастя інших? Пам’ять людська повинна жити і лишати прийдешнім поколінням ці сторінки історії .. Районна  бібліотека для дітей  підготувала до Дня Перемоги книжкову виставку «Будь славен, День святої Перемогу». Представлені на виставці документи розкривають історичну правду про переможні та трагічні дні війни, змальовують образи учасників воєнних подій

 Книжкова виставка  – це нагадування про велич народного подвигу, про нездоланну стійкість, мужність і волю людей. Про перемогу  нашого  народу , який  залишився незламним у титанічній битві, якої ще не знала історія. Він боровся за свободу і переміг. Всіх, хто бажає долучитись до пам’яті воєнних років, до героїчного минулого своїх батьків, дідів і прадідів запрошуємо переглянути   книжкову виставку, яка експонується у читальному залі  бібліотеки.




.