вівторок, 1 квітня 2014 р.

Книга – друг, який завжди з тобою.

Кожного року, навесні, коли пробуджується природа, коли все живе тягнеться до сонечка, в Україні проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Велику увагу Устинівська районна бібліотека для дітей  приділяє під час тижня популяризації книги. Адже, книга-чудовий дивовижний витвір людського розуму. Вона стала для кожного із нас такою ж необхідною, як земля, як чисте небо над головою, як хліб.    Герої наших улюблених книжок завжди поруч із нами. Вони дуже різні: розумні, хоробрі, витривалі, чесні, хитрі,енергійні... І вже від наших уподобань і смаку залежить, хто нам дорожчий, на кого хотілося б бути схожим, із ким цікаво, а з ким можна і посперечатись.
 Так буде завжди. Змінюються покоління, а мудрі книги живуть і знову вчать людей бути добрими, чуйними, справедливими.
З метою прищеплення дітям уміння самостійно працювати з книгою, аналізувати ,узагальнювати, робити висновки з прочитаного, виховувати любов і повагу до книг бібліотека провела ряд заходів під час Всеукраїнського  тижня дитячого читання.
Під час  тижня  урочистим відкриттям  було  літературне   свято « Книга - мудрий,старий друг, книга знає все навкруг» , яке проведено з учнями 2 класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.. Бібліотекарі розповіли  наймолодшим читачам бібліотеки   про  історію виникнення книги, який вона  пройшла шлях від каменю, глини, рослини до сьогодення, про друковану та електронну книгу. Познайомили з новинками дитячої літератури, як потрібно поводитися з книгою, яку роль відіграє вона в житті людини та закликали малечу любити, берегти і цінувати книгу – джерело знань і ніколи не розлучатися з нею. Читачі брали активну участь в цікавих конкурсах та літературних вікторинах,підготували та старанно зіграли міні спектакль про книжкову лікарню. У ролях: Королева – бібліотекар (Юшко Т. А.) Книга (Вуйченко Юлія),Хлопчик (Іваночко Едуард), Айболить (Дзебко Софія). За допомогою вистави учасники заходу нагадали , що до книги треба відноситися бережливо і вчасно «підліковувати» її. Діти залюбки беруть участь у таких заходах, охоче стають артистами. Учасники свята  переглянули мультимедійну презентацію  «Ми не будем книгу ображати»,після якої бібліотекар Дюкова Н.К. роздала всі присутнім  пам»ятки «Як берегти книгу».  
Цікаво пройшла мультимедіагодина «Тут оживають книжкові герої», під час якої читачі-діти побачили мультфільми - екранізації українських казок, відповідали на запитання мультимедійної літературної вікторини «Упізнай літературного героя».
Під час гри «Ми подорожуємо по казках», в якій брали участь учні молодших класів , діти   здійснили подорож у світ казки як народної так і літературної .
Учні, граючись, краще запам’ятовують і відкривають свої знання.
Пройшовши «казковою стежиною», діти дізналися, які тварини, що мешкають в нашім краї, є героями українських народних казок.

 


Літературне свято  «Це знають дорослі, і знають це діти: Книжкова Країна найкраща у світі!»проведено в рамках тижня. Глядачами та учасниками книжкового свята стали учні 3Б класу(класовод Пенькова О.О.) Бібліотекарі запропонували дітям завжди дружити з книгою тому, що книга - мудрий друг, який не вміючи говорити розказує про незвичайні пригоди і подорожі, про навколишній світ, про різні чудеса. Під час свята діти гарно відповідали на запитання вікторини  «Чарівний кошик»  та показали свої знання в  конкурсах знавців прислів»їв та приказок  «Хто багото читає ,той багато знає», знавців  українських народних казок «Казкознавчики», «Назви літературного героя».Активними учасниками були Уляна Рішняк, Олександра Бибик, Вова Волошенко, Валерія Шелевер, Тетяна Карпухіна, Даніель Кіріл, Єгор Любченко.




 В день періодики «Країна Журналія», читачів  бібліотекарі  познайомили  з  дитячими журналами та газетами, в яких є багато цікавих, пізнавальних, захоплюючих розповідей, оповідань, віршів  . Діти мали змогу переглянути періодичні видання , почитати з них вірші, казки, оповідання, розгадати кросворди та ребуси. З великим захопленням  діти мандрували сторінками  журналів, показали вміння, спритність і ерудованість у цікавих конкурсах, розвагах, просто гралися. А книжкова виставка « Про все цікаве на планеті, читай в журналі та газеті» підготовлена бібліотекарями, дала  змогу більш детально дізнатися про дитячу періодику в бібліотеці.

Протягом тижня читачі бібліотеки   мали змогу переглянути  книжкову виставку  «Книга – джерело знань та мудрості».
 З нагоди проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання в  Устинівській  районній  бібліотеці для дітей  під час  тижня двері бібліотеки були широко відчинені для всіх дітей  і для того щоб знайомитися з новинками дитячої літератури. На протязі тижня були організовані книжкові виставки,були проведені літературні ігри, вікторини, подорожі по сторінках улюблених книжок. Його головною метою завжди було зробити так, щоб діти поспішали на зустріч з доброю книгою не лише під час весняних канікул, а й протягом усього життя. Творче читання, коли читають не лише очі, а й розум і серце - це та мета, яку прагне досягти бібліотекар, вчитель, батьки, вводячи читачів у непо­вторний світ Слова.