четвер, 27 лютого 2014 р.

З метою  ознайомлення  дітей з традиціями святкування української масляної, прищеплення  інтересу до народної творчості, виховування  доброти, поваги до звичаїв та традицій українського народу в районній бібліотеці  для дітей проведено народознавчу годину  «Масляна без млинців, що весна без сонця» для учнів 4 –а класу Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.. (класовод Краснобока К.І.). Бібліотекар Юшко Т.А.  розповіла дітям  про те , що тиждень перед Великоднім постом називається Масляна. Масляна — це одне з найулюбленіших свят Київської Русі. Його здавна відзначали наприкінці лютого, коли «весна з зимою зустрічалися».  Людям дуже хотілося скоріше провести зиму й зустріти довгоочікувану весну. Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду -ласкаві весняні дні, люди насамперед дякували за тепло сонцеві, славили його, пекли млинці — круглі, рум'яні, червонуваті (якщо були зроблені з житнього борошна), які дуже нагадували сонячний диск.
Настя Будяк, Поліна Бойко  виконували роль зими та весни під час проводів Зими та зустрічі Весни. Назар Дзебко,  Даша Незвинська, Аліна Король   гарно декламували  вірші про зиму та весну. Учні брали участь у конкурсах  «Весняні прислівя та прикмети», «Відгадай».
Бібліотекар Дюкова Н.К. зробила презентацію книжкової виставки «Радісне свято- Масляна», і  на закінчення  запросила дітей скуштувати  млинців, які напекли бібліотекарі:
Покотилася Масляна,  добра красуня,
До майбутнього року, до Сирного тижня.
А ми тут залишилися, удосталь награлися,
       За столи тепер сідайте і млинцями пригощайтесь.





понеділок, 24 лютого 2014 р.

Українська мова - це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов'їна. Наша мова прекрасна і барвиста, наче дощова веселка. Не можна ходити по рідній землі, не за чаруючись виплеканою народом у віках рідною мовою. Тому, щорічно, 21-го лютого ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Це свято саме тієї мови, якою ми розмовляємо, пишемо, читаємо.
В районній  бібліотеці  для дітей   проведено «Мовний калейдоскоп до Міжнародного Дня рідної мови "Знань і розуму основа - рідне слово, рідна мова" (учні 4 класу, кл. кер. Черниш Т.Г.), під час якої юні книголюби читали вірші Т.Шевченка, С.Воробкевича, Марійки Підгірянки, Р.Завадовича та Д.Павличка про мову, обговорили красу і багатство українського літературного фольклору. Йдеться, зокрема, про загадки, прислів’я, приказки, скоромовки.
На полицях книжкової  виставки « Моя велична Українська мова», яка оформлена в бібліотеці, читачі знайдуть книги з історії рідної мови, сучасні словники та енциклопедії   з української мови. Бібліотекарі  сподіваються, що ці видання допоможуть збагнути всю велич рідного слова, викликають бажання вивчати українську та милуватися її красою. А твори українських  письменників та поетів розкривають багатство  та силу українського слова.



середу, 19 лютого 2014 р.

Кохання — одне з найкращих і найглибших людських почуттів, невичерпне
та вічне, як саме життя, її сила облагороджує, робить людину добрішою і
кращою, спрямовує на величні діла і героїчні вчинки, а іноді змушує
тяжко страждати. День усіх закоханих – день святого Валентина святкують всі - і дорослі, і діти. Святкують з давніх пір.
В районній бібліотеці для дітей до Дня Святого Валентина проведено літературне свято «Призначаю Вам побачення».Учасниками заходу були  учні 10 класу (класовод Стець О.Л.). Бібліотекарі Юшко Т.А. і Дюкова Н.К.  познайомили присутніх з цікавою легендою про те, як, де і коли виникло це романтичне свято і як його відзначали ,про те як  в день Валентина закохані закоханим надсилають листи – зізнання і називаються вони «валентинками».Звучали вірші Марини Цвєтаєвої, Лесі Українки, Пушкіна  у виконанні Олени Глущенко, Тетяни Деменко, Євгенія Аксьоненка, Євгенія Качини, Едуарда   Трутня .
 Костя Безп»ятюк і Настя Шарун спробували себе в ролі Ромео та Джульєти і зачитали  уривок з трагедії « Ромео та Джульєта». Виступила в ролі Наташі Ростової і зачитала  уривок  Альбіна Левицька.
Бібліотекар Юшко Т.А. зробила презентацію книжкової виставки «Не прожити в світі без любові»,на якій  зібрані історії кохання  в поезіях Володимира Сосюри,Івана Франка, Пушкіна,Лермонтова, Шекспіра, Лесі Українки, Олександра Олеся та інших.
 Бібліотекарі побажали всім, щоб кожен день великого життя був сповнений кохання, як і День св.Валентина – найбільш поетичний, найтаємничіший, найромантичний день року.




середу, 5 лютого 2014 р.

Щовесни, коли тануть сніги 
І на рясті засяє веселка,
 
Повні сил і живої снаги
 
Ми вшановуєм пам'ять Шевченка
.
Тарас Шевченко - Вільний дух! Його душа ніколи не вмирає. Він дарував вічність українському слову, передбачив наше майбутнє відродження.
Жоден поет світу не зрівняється з ним у величі своєї любові до свого народу, до України. 

Золотими літерами вписано ім’я славетного Кобзаря, великого сина українського народу, поета-революціонера Тараса Григоровича Шевченка в історію вітчизняної та світової літератури. До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка районною бібліотекою для дітей проведено конкурс читців творів Шевченка. Учасниками  були учні 3-А,3-Б кл.Устинівської ЗШ І-ІІІ ст.. і звучали  поезії у виконанні  Альони  Фесенко, Володимира  Волошенко, Влади Сакаль,Валерії  Шелевер,Олександри  Бибик,Уляни  Рішняк, Ірина Черниш, Денис Круль, Костянтин Костенко, Єгора  Дубченка, Владислав Бригар.

З уст дітей виразно звучали вірші поета «Мені тринадцятий минало», «Тече вода з під явора», «Заповіт», «Зоре моя вечірняя», «Сон», «Думка» та інші.


Перемогу в конкурсі одержав  за зайняте І місце і  нагороджений   грамотою від районної бібліотеки для дітей  Денис Круль , Анастасія Фесенко  нагороджена грамотою за зайняте  ІІ місце,  Олександра Бибик   отримала  грамоту  за зайняте   ІІІ місце .
Усі учасники були нагороджені  дипломами за участь у конкурсі  та заохочувальними призами від районної бібліотеки для дітей.
Бібліотекарі  бібліотеки для дітей  оформили в бібліотеці книжкову виставку літератури «Вічне і живе Шевченкове слово» та зробили презентацію представлених на ній книг. 
Т. Шевченко все своє життя, весь свій могутній талант присвятив   українському народові: своїм сучасникам і нам, нащадкам. Будьмо вдячні йому і за «Заповіт», і за «Гайдамаків», і за «Катерину». Читаймо  Шевченкові твори, вивчаймо їх, шануймо те, що залишив нам у спадок  Великий Кобзар.